top of page

TUZ  ve KULLANIM ALANLARI

TUZ NEDİR ?
 
Tuz, asitler ve bazların tepkimesi sonucu ortaya çıkan kimyasal bileşiklere verilen genel addır. Sodyum klörür (NaCl) içerir. Çözeltilerden ayrıştırıldığında katı yapıda olan tuz asit ya da baz özelliği göstermez, bu nedenle suda çözüldüğünde suyun PH değerini değiştirmez.
 
Tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılır. Tuz sıvı halde denizlerde, tuzlu su kaynaklarında ve katı halde kaya tuzu şeklinde bulunmaktadır. Türkiye ve dünyada tuz deniz, kaya, kaynak ve göl olmak üzere dört şekilde çıkarılır. Doğada gri, sarı, kırmızı hatta mavi ve yeşil olarak da bulunur. Tuz saf halde iken renksizdir.
 
Tuz sulu çözeltilerde tıpkı asit ve bazlar gibi iyonlaşarak elektrik akımını iletirler. Özgül ağırlığı 1.2t/mc , erime noktası 800 °C, kaynama noktası 1.412 °C, 20°C sudaki çözünürlüğü ise 360g/l'dir.
 
TUZUN KULLANIM ALANLARI
 
Farklı işlevleri olan tuzun geniş bir kullanım alanı vardır. Besin maddesi olarak yemeklerde, gıda sanayisinde (konservecilik, mandıracılık vb.), hayvan yemlerinde, tarımda, dericilikte, su arıtma ve yumuşatma sistemlerinde, tıp alanında, buz önlemede, tekstil sanayisinde, kimyasal üretiminde ve çelik sanayisinde kullanılır. Dünya kişi başına yıllık tuz tüketimi 30-31 Kg. dolayındadır. Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık tuz tüketimi 100 – 200 Kg. seviyesine kadar çıkmaktadır. Ülkemizde kişi başına tüketim dünya ortalaması düzeyindedir.

© 2023 by Lawyer & Lawyer.Proudly created with Wix.com

FOLLOW US:

  • w-facebook
  • Twitter Clean
bottom of page